jaluzele exterioare cu plasa insecte termopan

Jaluzele exterioare – Sfaturi practice pentru intretinere

Jaluzele Exterioare – Sfaturi practice pentru intretinere

Jaluzele exterioare sunt ideale pentru controlul temperaturii, dar si a luminii din interiorul camerei. Sunt potrivite atat pentru case, cat si pentru apartamente. Datorita caracteristicilor, rulourile exterioare pot inlocui cu usurinta vechile obloane din lemn care adesea, sunt foarte greu de intretinut si prezinta o rezistenta scazuta la factori exterior (ploaie, inghet).

In prezent, jaluzele exterioare din PVC sau din aluminiu sunt tot mai des intalnite la ferestrele romanilor deoarece datorita avantajelor pe care le ofera, dar mai ales pentru ca sunt foarte usor de intretinut si curatat. Asigura un confort termic in lunile geroase de iarna, iar vara pastreaza un aer racoros in camera.

 • Ofera securitate locuintei;
 • Actioneaza ca un scut pentru geamuri si le protejeaza impotriva conditiilor meteo nefavorabile;
 • Estompeaza zgomotele de afara cu pana la 50%;
 • Ofera spatiului mai multa intimitate si nu in ultimul rand, joaca un rol estetic foarte important.

jaluzele Jaluzele exterioare sunt ideale pentru controlul temperaturii, dar si a luminii din interiorul camerei. Sunt potrivite atat pentru case, cat si pentru apartamente. Datorita caracteristicilor, rulourile exterioare pot inlocui cu usurinta vechile obloane din lemn care adesea, sunt foarte greu de intretinut si prezinta o rezistenta scazuta la factori exterior (ploaie, inghet).

Sfaturi pentru intretinerea jaluzelelor exterioare din aluminiu

Daca iti doresti sa te bucuri cat mai mult timp de utilitatea jaluzelelor exterioare din aluminiu, trebuie sa urmezi urmatoarele sfaturi:

Curata periodic jaluzelele exterioare

In general, jaluzelele exterioare sunt afectate de praful produs de autoturisme. Adesea, acesta patrunde chiar si in locurile mai greu accesibile. Daca nu se respecta cateva reguli privind intretinerea curatarea rulourilor, in timp, vor aparea probleme cu sistemul de inchidere.

Daca locuiesti la parter, iar strada este des traversata de masini, este indicat sa stergi rulourile cel putin o data la 3 luni astfel:

 • Pune intr-un recipient apa calduta si o solutie de curat pe baza de sapun, de preferat;
 • Pentru curatarea zonelor greu accesibile, este indicat sa folosesti o perie subtire care sa iti permita sa igienizezi inclusiv zonele respective;
 • In principiu, poti utiliza orice solutie de curatare daca pH-ul ESTE UNUL SCAZUT;
 • Daca rulourile exterioare sunt mai vechi de 5 ani, le poti aplica un lubrifiant pe baza de silicon pentru a facilita manevrarea acestora (sus, jos);
 • Daca ai remarcat vreo zgarietura sau crapatura pe suprafata rulourilor exterioare, poti aplica un polish. Acesta nu afecteaza stratul de vopsea, ci din contra, ofera mai multa stralucire.

Ce trebuie sa eviti atunci cand cureti jaluzelele exterioare

 • Evita sa folosesti solutii care au in component otet sau citrice deoarece sunt recunoscute ca avand un pH crescut;
 • Evita solutiile care lasa un strat lipicios dupa aplicare. Acestea se vor transforma intr-un adevarat magnet pentru praf si murdarie;
 • Evita sa folosesti apa cu presiune ridicata pentru clatirea rulorilor exterioare. Jetul de apa poate degrada vopseaua.

Alte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare

Nu depozita corpuri dure pe pervazul pe care este montat ruloul. Intr-un moment de neatentie, ruloul se poate lovi de obiect si astfel pot aparea doua mari probleme: fie lamelele se indoaie sau se rup, fie rulmentii sunt deplasati de pe ax. Niciuna dintre aceste situatii nu este usor de remediat deoarece impiedica manevrarea ruloului. Pentru a evita un cost mai mare recomandam pentru aceste rulouri exterioare din aluminiu sa alegeti varianta de rulou cu plasa tantari incorporata.

Nu uita, verifica permanent pervazul exterior al ferestrei si asigura-te ca nu este niciun obiect depozitat ce poate afecta functionalitatea ruloului exterior.

Jaluzele exterioare din aluminiu vs Jaluzele exterioare din PVC

Prima intrebare pe care o pun oamenii inainte sa isi achizitioneze rulouri exterioare este “ Care rulouri sunt mai rezistente, cele din aluminiu sau cele din PVC? ”.

jaluzele exterioare bucuresti 1 Jaluzele exterioare sunt ideale pentru controlul temperaturii, dar si a luminii din interiorul camerei. Sunt potrivite atat pentru case, cat si pentru apartamente. Datorita caracteristicilor, rulourile exterioare pot inlocui cu usurinta vechile obloane din lemn care adesea, sunt foarte greu de intretinut si prezinta o rezistenta scazuta la factori exterior (ploaie, inghet).

Iti vom prezenta caracteristicile fiecarui tip in parte astfel incat sa-ti dai seama care model corespunde in totalitate nevoilor tale:

Jaluzele exterioare din aluminiu

Acest tip de jaluzele exterioare din aluminiu prezinta o rezistenta sporita impotriva razelor solare si a intemperiilor. De asemenea, sunt rezistente la coroziune si se potrivesc mediilor slab acide. Mai mult de atat, isi pastreaza forma si functionalitatile intacte pana la temperature de 100 grade Celsius.

Jaluzele de exterior din PVC

Jaluzelele din PVC sunt foarte rezistente in fata uleiurilor, a chimicalelor si mai ales in fata ruginei. Nu se deterioreaza daca intra in contact cu alte corpuri straine, iar durata de viata poate atinge decenii. 

In alta ordine de idei, ambele tipuri de jaluzele exterioare din aluminiu se dovedesc a fi rezistente in timp dar recomandam cu incredere tipul de rulou exterior din aluminiu aplicat.

jaluzele exterioare

Asadar, iti recomandam ca atunci cand doresti sa realizezi un process de intretinere a jaluzelelor din aluminiu, sa nu omiti operatiunea de curatare. Le poti curata singur, din confortul locuintei tale sau poti apela la o spalatorie specializata.

Trebuie sa iei in considerare, totusi, ca in general, curatatoriile nu garanteaza intotdeauna ca rulourile vor fi inapoiate intacte, fara vreo urma de uzura.

Astfel, iti recomandam sa apelezi la o astfel de firma doar in momentul in care ai o caldire mai mare ce dispune de mai multe ferestre ce au dimensiuni mari.

In caz contrar, ideal este sa speli rulourile exterioare acasa, manual.